- Ne Yabay?
- Posts
- Yapay Genel Zeka’ya ne zaman ulaşılacak?
Yapay Genel Zeka’ya ne zaman ulaşılacak?
Bunun hiçbir zaman olmayacağını iddia edenler ve nedenleri bir yana (merak edenler için bültenin en altında bu konuda hakkında biraz daha detay verdim), insanların yıllar içinde AGI’ye ne zaman ulaşılacak sorusuna verdiği cevap gün geçtikçe azalıyor.
Yeni bir haftanın başlangıcından herkese merhaba 👋
Haftaya, her zamanki gibi AI alanındaki gelişmeleri paylaşarak başlayacağım. Çok güzel bir hafta geçirmenizi temenni ederek, keyifli okumalar diliyorum :)
Buyurunuz 🦾
Glaze’e merhaba diyelim
Amerika Birleşik Devletleri Chicago Üniversitesi’ndeki akademik bir araştırma grubu, “Glaze“ isimli bir proje geliştirdi.
Doktora öğrencileri ve CS profesörlerinin oluşturduğu projenin amacı, eserlerinin AI algoritmaları tarafından kaynak olarak kullanılmasını engellemek.
Yani Glaze isimli bu proje, MidJourney, Stable Diffusion gibi yeni AI modellerinin sanatçıların eserlerini öğrenmesini ve taklit etmesini engellemeye yardımcı olan bir tool.
Denemek isteyenler buradan ulaşabilir.
AI destekli sanat için imza kampanyası
Onlarca kuruluşu kapsayan “Human Artistry Campaign“ isimli girişim, AI destekli sanatın geleceğine yönelik bir imza kampanyası başlattı.
Amaç; AI destekli sanatın, insanlığın ortak kültür ve değerlerine zarar vermeden bunlara katkı sağlayacak bir çizgide ilerlemesini sağlamak.
Kampanya ayrıca, söz konusu alandaki fikir ve telif hakları konusu içinden çıkılamaz bir hale gelmeden önce bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini öne sürüyor.
Platformun ana sayfasında ise şu cümlelere yer veriliyor:
“AI alanındaki gelişmeler oldukça heyecan verici ve dünyayı düşündüğümüzden çok daha ileri bir seviyeye taşıyabilir. Ancak AI, asla bir insan ifadesinin ve sanatının yerini alamaz.“
Kampanyayı imzalamak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.
AGI (Yapay Genel Zeka)’ya ne zaman ulaşılacak?
Bunun hiçbir zaman olmayacağını iddia edenler ve nedenleri bir yana (merak edenler için bültenin en altında bu konu hakkında biraz daha detay verdim), insanların yıllar içinde AGI’ye ne zaman ulaşılacak sorusuna verdiği cevap gün geçtikçe azalıyor.
Mart 2020'de AGI’ye ne zaman ulaşılacağına verilen ortalama cevap: 2054.
Bu tahmin an itibariyle 2026'ye kadar düşmüş.
Midjourney ile oyun tasarımı
Midjourney ile harika görüntüler oluşturmak mümkün.
Peki oyun görselleri üretiminde nasıl sizce?
Aşağıdaki tweetimi inceleyin.
midjourney v5 kullanarak gerçekçi oyun sahneleri üretebileceğinizi biliyor muydunuz?
işte derlediğim bazı görüntüler:
1/2
— giray hakan (@gryhkn)
7:06 PM • Mar 25, 2023
🛠️ Günün AI Tool’ları
AI ile özgeçmişinizi hazırlayabileceğiniz ResumeMaker ile tanışın!
Consensus’a soru sorun ve ilgili makalelerdeki sonuçlara ulaşın.
Plazmapunk Beta, AI kullanarak müziklerinizi videoya dönüştürür.
Dailybot, günlük stand-up ve sanal kahve gibi seçeneklerle size eşlik etmeye hazır.
HeyBot; web site, pdf veya YouTube videolarınızı bir chatbot’a dönüştür.
🎨 Günün AI Resmi
Prompt:
Chinese illustration on blue background, auspicious clouds, 16k, 3d, pastel, ravine stream, boat, pine tree, mountain range, Many houses, Many ancient buildings, multi dimensional paper quilling, Tunnel composition, warm light, uhd, elevationperspective,ultra realistic, morandi color, exquisite details, an expansive view of, epic detail, --ar 2:3 --v 4 --s 500 --q 5 --ar 3:2 --v 4 --v 5
BONUS: Roger Penrose ve AGI
Roger Penrose çok sevdiğim nobel ödüllü İngiliz fizikçi/matematikçidir. İsminin başında Sir unvanı olan Roger, bunu 1994 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından, matematik ve fizik alanındaki katkıları nedeniyle aldı. Gelelim AGI’ye.
Penrose, "İmparator'un Yeni Zihni" (Tübitak çevirisi, Kralın Yeni Usu) adlı kitapta, insan zekasının derinliklerini ve bilgisayarların bu seviyeye ulaşması konusunu ele alıyor.
Penrose, insan zekasının temelinde kuantum mekaniğiyle ilgili süreçlerin yattığına inanıyor ve bu nedenle yapay zekanın insan düzeyine erişemeyeceğini düşünüyor. Biraz daha detay verecek olursam:
Penrose, insan beynindeki kuantum süreçlerine dair teorilerini Stuart Hameroff ile birlikte geliştirdiği Orkestrasyonlu Kuantum İndirgeme (Orchestrated Objective Reduction, Orch-OR) teorisi ile açıklamaya çalışıyor. Bu teori, insan bilincinin ve zekasının temelinde, mikrotübüller adı verilen beyin hücrelerindeki kuantum süreçlerinin yattığını öne sürer.
Mikrotübüller, hücre iskeletinin yapı taşları olan ve hücrelerin içinde bulunan protein yapılarıdır. Penrose ve Hameroff, mikrotübüllerin kuantum durumlarının bir araya gelerek bilinçli düşünce ve deneyimlerin temeli olduğunu düşünürler.
Mikrotübüllerde kuantum süperpozisyonları oluşur ve kuantum mekaniği yasalarına göre süreçler gerçekleşir. Bir süre sonra, bu süperpozisyonlar belirli bir eşik değerine ulaştığında, kuantum indirgeme (çökme) denilen olay meydana gelir ve bu da bilinçli deneyimlere yol açar. Yani bilinci oluşturan şey, aslında kuantum mekanik süreçlerdir.
Teori kısaca bu şekilde.
Özetle, Penrose, insan zekasının temelinde kuantum süreçlerin yattığı ve bu süreçlerin klasik bilgisayarlar ve yapay zeka tarafından taklit edilemeyeceğini savunuyor.
Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Mail’e cevap verebilirsiniz. Ayrıca ara ara bültende bu tarz bilgilendirici içerikler olmasını ister misiniz?
Adam gibi adam.