• Ne Yabay?
  • Posts
  • Ne Yabay - yabayzeka.com yayında

Ne Yabay - yabayzeka.com yayında

Yapmak istediğimiz şey kullanıcıların kolay bir şekilde aradıkları AI araçlarını bulabilmesi, gelişmeleri takip edebilmesi ve en yeni çalışmalardan haberdar olması.

Bir pazartesi sabahından herkese selam 👋

Bugün yeni web sitemiz, Microsoft ve AMD işbirliği, OpenAI’ın yeni modeli, Google’daki sızıntı ve beyin sinyallerinden video oluşturulması konu başlıklarıyla karşınızda olacağım.

Keyifli okumalar dilerim 🦾

yabayzeka.com yayında

Bir süredir Hakan ile üzerinde çalıştığımız web sitesini dün nihayet canlıya aldık.

Yapmak istediğimiz şey kullanıcıların kolay bir şekilde aradıkları AI araçlarını bulabilmesi, gelişmeleri takip edebilmesi ve en yeni çalışmalardan haberdar olması.

Bir göz atmanızı tavsiye ederim. Ayrıca her türlü düzeltme, eleştiri ve öneriye de açık olduğumuzu belirtmek isterim. Yorumlarınızı bekliyoruz 🤖

Microsoft 🤝 AMD

Microsoft ve AMD, yapay zeka işlemcileri alanında genişlemeye yönelik bir işbirliğine girişti. Nvidia'ya karşı rekabet etmeyi hedefleyen iki şirket, AMD'nin gelişmelerine destek sağlamak adına mühendislik kaynaklarını paylaşıyor. Bu ortaklık, AI çip endüstrisinde Nvidia'nın hakimiyetine alternatif oluşturmayı amaçlıyor.

Bu işbirliğinin bir parçası olarak, Microsoft'un Athena adlı kendi yapay zeka çiplerini geliştirdiği söyleniyor. AMD, bu projede Microsoft'a destek sağlarken, her iki şirket de yapay zeka alanında daha büyük pay sahibi olmayı hedefliyor. Bu sayede, ChatGPT gibi yapay zeka hizmetlerinin çalıştırılması için gereken hesaplama yüklerini kaldırabilecek işlemcilerin üretimi ve kullanımı daha yaygın hale gelebilir.

OpenAI’dan Text-to-3D

OpenAI’ın yeni modelinin adı: Shap-e.

Model, text-to-3d, yani verilen metinden 3d model üretiyor.

Şu Github sayfasından model ağırlıklarını indirip kendi localiniz’de deneyebilirsiniz.

Hugging Face’de denemek için şuraya alalım sizi.

Bu arada Twitter’da bu konuyla ilgili şöyle bir yorum gördüm: Yakın zamanda 3 boyutlu yazıcılara sadece bir metin girerek istediğimiz ürünleri alabileceğiz.

Google’da sızıntı

Google'da çalışan anonim bir araştırmacının dile getirdiği görüşler, şirketin ve OpenAI'nin uzun vadede açık kaynak modeller karşısında avantaj sağlayamayacağını öne sürüyor.

Araştırmacı, açık kaynak modellerin daha hızlı, özelleştirilebilir ve yetenekli olduğunu belirtiyor ve Google'ın açık kaynak topluluğuyla işbirliği yaparak lider konumunda olması gerektiğini savunuyor.

Ayrıca, araştırmacı OpenAI'nin de benzer hatalar yaptığını ve açık kaynak yaklaşımında üstünlük sağlama yeteneğinin doğal olarak sorgulanabilir olduğunu öne sürüyor. Bu durum, Google ve OpenAI'nin gelecekteki stratejilerini nasıl şekillendireceği konusunda önemli bir soru işareti bırakıyor.

🧠 ➡️ 🎥

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı, beyin sinyallerinden video üretmeyi başardı.

Çalışma kısaca şöyle:

1) Araştırmacılar bir fareye siyah-beyaz bir video izletip tüm nöral aktivitesini kaydettiler.

2) "CEBRA" adını verdikleri bir algoritma ile farenin kaydedilen tüm nöral datalarından yüzde 95 doğrulukta video frame'leri üretmeyi başardılar. Çalışma aynı zamanda Nature'da da yayımlandı.

3) Aslında modelin yaptığı şey şu: Nöral aktivite ile davranışı tahmin etmek. çok boyutlu nöral aktiviteyi daha düşük boyutlu bir uzaya yerleştiren ve davranışsal eylemleri büyük ölçekli nöral aktivite kayıtlarıyla ilişkilendirmek çalışmanın ana konusunu oluşturuyor.

Nature linki.

Çalışmayı yapan ekipten birinin yaptığı flood.

🛠️ Günün AI Tool’ları

Octoicons, AI ile istediğiniz .svg iconları üretmenizi sağlayan bir site.

Artificial Intelligence Radio, AI tarafından üretilen parçaları dinleyebilirsiniz.

AudioPen ile sesli notlarınızı özetleyerek metne dönüştürebilirsiniz.

🎨 Günün AI Görseli

Prompt:

The pyramid on fire and other debris, in the style of realistic perspective, horror academia, political imagery, detailed atmospheric portraits, futuristic architecture, biblical grandeur, tesseract, 32k --ar 2:3 --v 5.1