- Ne Yabay?
- Posts
- Ne Yabay - ChatGPT’nin bir günlük maliyeti
Ne Yabay - ChatGPT’nin bir günlük maliyeti
Programlamadan şirket ismi bulmaya kadar tüm işlerimizi yaptırdığımız ChatGPT’nin bir günlük çalışma sonucunda OpenAI’ya ne kadara mal oluyordur sizce?
Kasvetli bir İstanbul sabahından herkese selamlar 👋
Hava böyle kapalı, sisli ve karanlık olduğunda hiçbir şey yapasım gelmiyor. Ama yine de oturup bu bülteni hazırlamak için yeterince motivasyonum var 🤖
Bugünkü bültende ChatGPT’nin günlük maliyeti, Çin AI çalışmaları için yaptığı çip araştırmaları, Amazon’un ses şirketi satın alması ve NASA’nın yılan-benzeri robot üretmesi konuları var.
Keyifli okumalar dilerim 🦾
ChatGPT’nin bir günlük maliyeti
Programlamadan şirket ismi bulmaya kadar tüm işlerimizi yaptırdığımız ChatGPT’nin bir günlük çalışma sonucunda OpenAI’ya ne kadara mal oluyordur sizce?
Yarı iletken araştırma firması SemiAnalysis'in baş analisti Dylan Patel, yaptığı bir açıklamada, ChatGPT’nin üzerinde çalıştığı pahalı teknoloji altyapısı nedeniyle OpenAI'ya günde yaklaşık 700 bin dolara mal olabileceğini söyledi.
TL karşılığı an itibariyle (9 Mayıs 2023) 13.657.343. Günde 13,6 milyon TL yakıyor bu arkadaş.
Çin AI Güçleri
ABD yaptırımları, Çinli teknoloji şirketlerini, en yeni Amerikan çiplerine bağımlı kalmadan güçlü yapay zekalar geliştirmek için araştırmalarını hızlandırmaya teşvik ediyor.
Wall Street Journal'ın araştırma makalelerini incelemesi ve çalışanlarla yapılan röportajlar, Çinli şirketlerin daha az veya daha düşük güçte yarı iletkenlerle en üst düzey yapay zeka performansına ulaşabilecek teknikleri incelediğini gösteriyor. Ayrıca, herhangi bir donanıma bağımlı kalmamak için farklı türde çipleri birleştirme yöntemlerini de araştırıyorlar.
Çinli telekomünikasyon sağlayıcısı Huawei Technologies, arama şirketi Baidu ve e-ticaret devi Alibaba Group, mevcut bilgisayar çiplerinden daha fazla fayda sağlama yollarını arayan şirketler arasında. Amerikan yapay zeka liderlerine yetişmek için bu yöntemlerin kullanılması önemli bir zorluk teşkil etmekte; ancak, bazı deneyler umut vaat etmiş gibi görünüyor.
Başarıyla ilerlerse, bu araştırmalar Çinli teknoloji şirketlerinin hem ABD yaptırımlarına dayanıklı hale gelmelerini sağlayacak hem de gelecekteki kısıtlamalara karşı daha dirençli hale getirecektir.
Amazon bir AI şirketi daha satın aldı
Amazon, Estonya merkezli Snackable AI şirketini satın alarak, podcast özelliklerini geliştirmeye odaklanıyor.
Snackable AI, yapay zeka kullanarak video ve sesli içeriklere kolaylıkla yapı ve meta veri ekleme üzerine çalışıyor. Şirketin teknolojisi, içeriğin hızlı ve verimli bir şekilde tüketilmesini sağlamakta.
Bu satın alma sayesinde, Amazon, kullanıcılarının ilgi alanlarına göre yeni podcast'leri keşfetmelerine yardımcı olacak ve müşterilere daha zengin bir deneyim sunarak, Apple Music ve Spotify gibi diğer müzik hizmetlerinden bazı aboneleri kendine çekebilir. Amazon'un AI destekli özellikleri geliştirmeye devam etmesi, teknoloji devinin müzik ve podcast alanında daha da büyüyeceğine işaret ediyor.
NASA, yılan benzeri bir robot geliştiriyor
NASA, Satürn'ün 83 uydusundan biri olan Enceladus'un yüzeyini keşfetmek için yılan benzeri bir robot geliştirerek uzay araştırmalarını bir adım öteye taşımayı planlıyor.
Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) projesi, buzlu yüzeyinin altında sıvı bir okyanus olduğuna inanılan Enceladus'ta su ve yaşamı destekleyici koşulların kanıtlarını aramaya odaklanmış durumda.
EELS projesi henüz planlama aşamasında ve NASA, görevin ne zaman başlayacağına henüz karar vermedi. Ancak, çalışma başarılı olursa, uzun süre ulaşılamaz olarak düşünülen gök cisimlerinin daha derinlemesine incelenmesine yol açabilir. EELS sistemi, aynı zamanda Mars'ın kutup bölgelerini ve Dünya'nın buz tabakalarındaki çatlakları da inceleyebilir, evren hakkındaki bilgimizi genişletir ve gezegenimiz ötesinde yaşam belirtileri aramamızı geliştirir.
🛠️ Günün AI Tool’ları
Recap, web sitelerini özetleyen Chrome uzantısı.
Midjourney Slack Bot, isminden anlaşılıyor sanırım. Midjourney’i Slack’te kullanmayı sağlayan bir bot.
Shownotes, Youtube video ve seslerini özetleyip metne döken uygulama.
🎨 Günün AI Görseli
Prompt
Very detailed Japanese Sakura bonsai low poly vector illustration by Loish --v 4 --q 1 --s 750