- Ne Yabay?
- Posts
- Google kendi ChatGPT'sini yaratmak için 300 milyon dolar yatırım yaptı!
Google kendi ChatGPT'sini yaratmak için 300 milyon dolar yatırım yaptı!
Google - OpenAI çekişmesi daha da artacak gibi görünüyor. Çünkü Google, eski OpenAI araştırmacılarının kurduğu bir şirkete 300 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Şirketin adı Anthropic. Dil modelleri üzerine çalışıyor.
Haftanın son gününden herkese günaydın! Sizi cyberpunk evreninden bir gün doğumu fotosu ile selamlıyorum 👋
Vakit kaybetmeden gelişmelere geçelim.
ChatGPT Bing browser'a önümüzdeki hafta entegre edilebilirmiş. Hatta sızan birkaç ekran görüntüsünü de sizinle paylaşmak istiyorum.
Bu entegreden sonra muhtemelen browser kullanma tarzımız değişecek. Eskiden arama motorları keyword bazlı sonuçlar döndürüyordu, son yıllarda cümle düzeyinde sonuçları da dahil edecek şekilde evrildi. Artık buna bir de semantik eklenecek.
"Kardeş sen bunu yazmışsın ama, aslında şunu aramak istedin." diyecek. Şu an arama motorları bunu kelime yanlış yazıldığında gösteriyor. Cümlenin anlamına göre sonuçlar verildiğini düşünün. Bir de, ChatGPT 2021 yılına kadarki bilgilere sahipti, bu gelişmeyle birlikte artık güncel bilgilere de ulaşabilecek gibi görünüyor. Bunun ne kadar önemli bir gelişme olduğunu anlamak gerekiyor.Ayrıca, Bing'in pazardaki payı çok düşük. Ancak bu gelişme ile kullanıcı sayısı agresif bir şekilde artabilir.
Google - OpenAI çekişmesi daha da artacak gibi görünüyor. Çünkü Google, eski OpenAI araştırmacılarının kurduğu bir şirkete 300 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Şirketin adı Anthropic. Dil modelleri üzerine çalışıyor. Hatta geliştirdikleri ChatGPT gibi bir chatbot ürünleri de var. Adı da Claude.
Aslında yatırım 2022'nin sonlarında gerçekleşmiş ancak olay yeni ortaya çıktı. 300 milyon dolara karşılık Google şirketin yüzde 10'unu almış. Anthropic ise buna karşılık Google'ın Cloud hizmetlerini kullanacakmış.
We're excited to use Google Cloud to train our AI systems, including Claude!
— Anthropic (@AnthropicAI)
6:31 PM • Feb 3, 2023
Not: Anthropic'in bu dil modeli (Claude) yakın zamanda kullanıma açılır. O yüzden şuradaki waitlist formunu doldurmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu dil modelleri arasında büyük rekabetler başlayacak, şimdiden hepsini kullanma hakkına sahip olursunuz.
Hastanelerde Yapay Zeka kullanımına dair ilgi çekici bir habere denk geldim. Hastane odalarında birden çok kamera ve sensör hastayı takip ediyor. Hasta düştü mü, ayakta mı, yüz ifadesi nasıl, duygu durumu ne, vücut ısısı ne durumda, nefes alıyor mu gibi durumların hepsini kayıt altına alıyorlar.Aslında şu an veri topluyorlar. Teknolojinin asıl yararı, yeterince veri toplayıp algoritmaları olabildiğince beslemek. Şu an sağlıklı insanların hasta odalarında gösterdikleri normal örüntüleri kaydediyorlar diyelim. İlerde bu olması gereken pattern'in dışına çıkacak durumlar gözlendiğinde, bu sistemler erken uyarı verebilecekler.Çok basitçe: "Temel böyle yaptıydı, sonra ölmüştü. Bu adam da Temel gibi yapmaya başladı, burada bir sorun olabilir." gibi bir süreç düşünebilirsiniz. Not: Bunun tüm hastanelere entegre edildiğini düşündüğümüzde sağlık çalışanlarının ihmali yüzünden doğabilecek sorunlar da azalacaktır.
Silikon vadisinde yer alan otonom sürüş start-up'ı Phantom AI, 36 milyon dolar yatırım aldı. Eski Hyundai ve Tesla geliştiricilerinin kurduğu bu şirket görüntü işleme, sensör füzyonu ile kapsamlı bir otonom sürüş platformu olarak karşımıza çıkıyor. Bence, bu tür AI tabanlı şirketler değerlenecek ve halka arz edildiklerinde hisse fiyatları da artacak. O yüzden bu tür start-up veritabanı oluşturmayı düşünüyorum. Bülten abonelerine ücretsiz paylaşacağım.
Birçok büyük şirket yeni çalışan almak yerine AI ve çeşitli otomasyon yöntemleri kullanarak büyümek istiyorlar.
Bilgisayar çıktısı değil el yazısı istiyorum diyen hocaya, ChatGPT'yi 3D yazıcıya bağlayan öğrenci şoku.
🦾 AI Tool'lar:
Hex Magic: Verileriniz ile sihir yapmanızı sağlayan platform.
EPIC-SOUNDS: Videolardaki sesleri yakalayan büyük bir veri seti.
Leap: Uygulamanıza image generator mu eklemek istiyorsunuz? Bu tool size API veriyor.
Triple Whale: Kendi şirketinizin verileri ile baştan sona AI çıktıları ile reklam vermek ister miydiniz?
Yukarıdakilere ek olarak dün Twitter'da paylaştığım ve çok beğenilen iki uygulama daha paylaşıp günü kapatıyorum. Hepinize iyi pazarlar dilerim 👋
bilimsel makale okumayı sevenler için game-changer bir uygulama kullanıma sürüldü yakın zamanda:
humata.ai
chatgpt kullanarak .pdf'lerinizi yükleyip içerik hakkında soru sorup cevap alabiliyorsunuz.
60 sayfaya kadar pdf yükleyebiliyosunuz.
— giray hakan (@gryhkn)
11:36 AM • Feb 4, 2023
yapay zekanın size ingilizce öğretmesine hazır mısınız?
soofy.io tam olarak bunu yapıyor.
1) writing için size bir konu veriyor, essay yazmanızı istiyor. yazınızı inceleyip şuraları böyle geliştirebilirsin, şunlara gerek yok, şöyle bir dil daha iyidir diyor.
— giray hakan (@gryhkn)
4:46 PM • Feb 4, 2023
Son olarak her hafta pazar günü, bülten abone sayılarını da paylaşacağım. Bu şekilde büyümemizi de takip edebileceksiniz.